Mituri despre lentilele de contact pe care încă le-ai crede

De când există lentilele de contact, au tot circulat zvonuri și mituri despre acestea. Nu trebuie să cauți prea mult pe internet pentru a găsi povești terifiante și poze cu afecțiuni oculare grave cauzate de lentilele de contact. Cu toate acestea, realitatea este mult mai puțin înfricoșătoare. Lentilele de contact sunt, de fapt, sigure și confortabile pentru ochii tăi, iar acele povești cu scenariu ce pare desprins din filmele horror sunt extrem de rare. Asemenea cazuri sunt, de cele mai multe ori, cauzate de folosirea unor lentile nepotrivite sau purtarea acestora peste perioada indicată.

Iată răspunsurile la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre coșmarurile lentilelor de contact.

1. Lentilele de contact pot ajunge în spatele ochilor?

Mituri despre lentilele de contact pierdute în ochi

Ai auzit povestea “persoanei care și-a pierdut o lentilă de contact în ochi și nu a mai găsit-o niciodată?”? Avem vești foarte bune pentru tine. Este doar o legendă! Lentilele se pot mișca de pe ochi atunci când lăcrimezi abundent sau când te freci la ochi, însă acestea nu au cum să rămână blocate în spatele ochilor. Niciodată.

După cum explică și Dr. Louis Cantor, membru AOA (American Optometric Association): “Lentilele de contact se pot mișca doar în partea pleoapei superioare a ochiului, însă nu au cum să ajugă în spatele ochiului.”Știai că?
Anatomia ochiului în sine face ca fiind imposibilă pierderea unei lentile de contact în ochi.
Membrana cunoscută sub numele de conjunctivă se pliază la partea din spate a pleoapelor, și creează astfel o acoperire exterioară a globului ocular, făcând imposibilă trecerea unei impurități în spatele ochiului.

2. Folosirea lentilelor de contact îți poate afecta vederea?

Nu, folosirea lentilelor de contact nu îți afectează vederea. Schimbarea dioptriilor pe parcursul vieții este un lucru normal.Pe măsură ce îmbătrânim, ochii noștri trec printr-o transformare fizică care afectează vederea și ne supune la un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni precum miopie, cataractă sau degenerescență maculară. Folosirea lentilelor de contact nu ne fac mai vulnerabili la aceste afecțiuni și nici nu se strică vederea.

Conform lui Gary Heiting, Optometrist, senior editor la AllAboutVision.com, “Aceasta este o preocupare comună, deoarece mare parte dintre purtătorii de lentile sunt copii sau adolescenți cu miopie, cărora li se schimbă dioptriile destul de des.”
Deci, puteți să fiți siguri că folosirea lentilelor de contact nu vă va afecta vederea. .

3. Poți să orbești de la lentilele de contact?

Folosirea unui baston pentru persoanele nevăzătoare

Nu, lentilele de contact, în sine, nu pot cauza orbirea.. În orice caz, este extrem de important să fie curățate cu mare atenție în fiecare zi și să fie înlocuite cu o pereche nouă atunci când este recomandat. Dacă nu curățați lentilele de contact cum trebuie sau dacă nu urmați instrucțiunile de igienă puteți avea un disconfort pe durata purtării sau puteți face o infecție oculară, însă nu veți orbi.

Adevărul, după cum este descris de către Dr. Thomas L. Steinmann, profesor de oftalmologie la Universitatea Case Western Reserve (SUA), este că igiena e cel mai important factor. “În timp ce folosirea lentilelor de contact este sigură, neîngrijirea corespunzătoare sau nerespectarea regulilor de utilizare poate duce la probleme serioase," declară acesta.Știai că?
Trebuie să cureți lentilele în fiecare zi pentru a îndepărta depunerile rămase de pe mâini, pleoape, față sau lacrimi. Cea mai bună metodă este frecarea acestora cu soluție de întreținere în fiecare zi, înainte de a fi aplicate.

4. Lentilele de contact se pot topi?

Poate ai auzit legenda urbană conform căreia ar trebui să-ți scoți lentilele dacă vrei să faci un grătar sau un foc de tabără, pentru a nu se topi din cauza căldurii. Stai liniștit, acesta este doar un zvon. Doar dacă nu le dai tu foc, ceea ce nu îți recomandăm să faci, lentilele de contact nu au cum să se topească. Și, în nici un caz, nu au cum să se topească din cauza expunerii la o temperatură normală sau condiții meteorologice. Lentilele de contact sunt fabricate din #, iar temperatura acestuia de topire nu este apropiată nicidecum de temperatura normală a corpului. Mai mult decât atât, lentilele de contact sunt sterilizate la o temperatură de aproximativ 120°C înainte de a fi împachetate pentru a distruge bacteriile și germenii. Deci, dacă tu suporți căldura din jur, și lentilele tale o pot suporta.


Blog: Comments

Comments form: Reply to # - Anulează