Întrebări frecvente despre lentile

Dacă ai întrebări despre comanda ta și nu despre lentilele de contact, consultă pagina noastra cu întrebări frecvente despre comandă.

Adaptarea la lentilele de contact

Cumpără lentile de contact online

Îngrijirea lentilelor de contact

Sport și alte informații

Acomodarea la lentilele de contact

Dacă abia ai început să porți lentile de contact și ai câteva nelămuriri sau întrebări despre lentile, aruncă o privire pe următoarele răspunsuri. Poți găsi răspunsurile pe care le cauți chiar aici.

1. De la ce vârstă pot purta lentile de contact? Sunt sigure și pentru copii?

Purtarea lentilele de contact nu este limitată de vârstă. Lentilele de contact sunt purtate atât de copii, cât și de persoanele cu vârstă înaintată.

Durează puțin timp pentru a te obișnui cu ele, va trebui să înveți cum să le aplici/ îndepărtezi, dar și cum sa le îngrijești. Deși lentilele de contact sunt perfect sigure pentru copii, începe cu o recomandare și câteva instrucțiuni de la medicul tău oftalmolog. Motivația și dorința copiilor de a urma un regim strict de îngrijire și igienă a lentilelor poate fi un factor decisiv dacă sunt sau nu pregătiți să le poarte.

2. Îmi pot cădea lentilele de contact din ochi?

Dacă porți lentilele cele mai potrivite pentru ochii tăi și le aplici/ îndepărtezi corect, acestea ar trebui să rămână pe poziție. În cazuri rare, o lentilă poate aluneca temporar din poziția sa corectă, dar va rămâne acolo până o vei reașeza la loc.

3. Pot dormi cu lentilele de contact?

Doar lentilele de contact special concepute pentru purtare prelungită sau continuă pot fi purtate în timpul somnului. Chiar și acest tip de lentile nu trebuiesc să fie purtate în mod continuu, cu excepția cazului în care ai primit aprobarea unui medic oftalmolog sau optometrist. Este foarte important să respecți perioada de înlocuire a lentilelor indicată de producător și să îți îndepărtezi lentilele înainte de a merge la culcare.

4. Lentilele de contact provoacă dureri sau disconfort?

O lentilă de contact care este potrivită pentru ochiul tău nu va fi niciodată dureroasă sau inconfortabilă. De fapt, aproape că ar trebui să nu simți când le porți. Utilizatorii începători pot experimenta un anumit disconfort în primele zile de purtare și, probabil, vei mai observa acest lucru, când lentila este așezată în mod incorect, pe dos. În ambele situații, acest disconfort va dispărea rapid după ce ochiul se va obișnui cu lentila sau după ce întorci lentila în poziția corectă. Dacă simți orice jenă sau durere, consultă cât mai repede un optometrist sau medicul oftalmolog.

5. Lentilele de contact sunt greu de aplicat îndepărtat?

Aplicarea și îndepărtarea lentilelor poate necesita mai multă practică, dar te vei obișnui în cel mai scurt timp. Îți va fi de folos să citești ghidul nostru despre aplicarea/ îndepărtarea corectă a lentilelor.

6. Poate o lentilă de contact să alunece în spatele ochiului, să se blocheze sau să se piardă?

Vești bune! Lentilele nu pot aluneca și nici nu se pot pierde în spatele ochilor. Anatomia ochiului face acest lucru imposibil. O lentilă uscată poate rămâne prinsă sub pleoapa superioară, dar nu îți face griji. Pentru eliberarea ei, închide ochiul, masează ușor pleoapa și apoi clipește de câteva ori. Aplică picături pentru ochi sau un agent de umectare care va ajuta la manevrarea lentilei. O lentilă aplicată corespunzător va aluneca cu ușurință înapoi în poziția ei corectă de pe ochi.

7. Cum îmi dau seama dacă o lentilă de contact este pe dos?

Unele lentile sunt gravate cu litere sau cifre care îți permit să poți vedea dacă este pe dos. Cu toate acestea, dacă o lentilă nu este gravată sau nu îți poți da seama pe ce parte este, așeaz-o pe vârful degetului și astfel, îi vei putea verifica forma.

Forma pe care o cauți este netedă, cu marginile îndreptate în sus, ca o jumătate de minge. Când marginile sunt orientate spre exterior, ca marginea unui bol, lentila este pe dos și trebuie întoarsă.

8. Lentilele de contact colorate pot afecta percepția mea asupra culorilor?

Ochiul uman vede lumea prin pupila neagră din centru irisului colorat. Lentilele de contact colorate sunt clare în centru, prin urmare modifică doar culoarea irisului. Viziunea ta rămâne neschimbată. Cu toate acestea, este posibil ca vederea să fie ușor afectată în condiții de lumină scăzută, atunci când pupila este dilatată. Diametrul acestei părți clare a lentilelor colorate este standardizat de producător pentru a se potrivi marii majorități a utilizatorilor.

9. Câte zile îmi ajunge o cutie cu lentile de contact?

Numărul de lentile din pachet nu indică un număr de perechi. Dacă ai aceeași rețetă pentru ambii ochi, cutiile te vor ține astfel:

O cutie de 30 lentile de contact zilnice sau de unică folosință - o vei avea ptr 15 zile

O cutie de 6 lentile de contact lunare o vei avea timp de 3 luni

O cutie de 3 lentile de contact lunare - vei avea o pereche de lentile și o lentilă de rezervă timp de 1 lună

O cutie de 6 lentile de contact bisăptămânale îți va oferi 3 perechi de lentile care îți vor ajunge 6 săptămâni.

10. Știu deja dioptriile ochelarilor mei. Pot folosi aceeași rețetă pentru a comanda lentile?

Rețeta de ochelari nu este identică cu rețeta de lentile de contact, în majoritatea cazurilor - mai ales a celor cu dioptrii mari. Lentilele de contact sunt purtate mai aproape de ochi decât ochelarii, ceea ce duce la o modificare a parametrilor.

Un alt parametru la fel important pentru lentile este reprezentat de curba corneei. Curba lentilei trebuie să se potrivească exact cu cea a corneei tale. Începe trecerea la lentile programând mai întâi o consultație. Medicul oftalmolog sau optometristul tău îți vor determina parametrii curbei și dioptria cea mai potrivită pentru tine.

11. Sunt scumpe lentilele de contact?

Lentilele de contact sunt ca o mică investiție. Cu toate acestea, oferă multe beneficii față de ochelarii de vedere și pot fi chiar mai ieftini, în unele cazuri. Lentilele depind mult de stilul de viață și de buget. Le vei purta zilnic sau doar ocazional? La Contact-Lentile.ro, oferim o mare varietate de lentile la prețuri accesibile, pentru a-ți alege lentilele potrivite ție.

12. Cum îmi citesc și interpretez rețeta?

Ți se pare dificil să citești toate acele numere, valori și parametrii de pe rețeta ta de lentile? Ghidul nostru îți va fi util pentru citirea rețetei.

13. Există vreo diferență între lentila de contact dreaptă și cea stângă?

Dacă ai aceiași parametrii de prescripție pentru ambii ochi, atunci nu există nicio diferență între lentila dreaptă și cea stângă. În cazul acesta, îți poți cumpăra o o cutie de lentile și le poți folosi la ambii ochi. Dacă ai nevoie de o rețetă diferită, pentru ochiul stâng față de cel drept, atunci vei avea nevoie de minim 2 cutii corespunzătoare fiecărei dioptrii. Este o idee bună să etichetezi cutiile cu Dreapta și Stânga, astfel încât să știi mereu ce lentilă nouă aplici. În catalogul nostru nu există nici o diferență între ochiul stâng și drept la introducerea parametrilor.

14. Pot cumăra lentile de contact fără rețetă în România?

Conform legii este permis să cumperi lentile de contact fără a furniza rețeta. Cumpărătorul trebuie să dețină o rețetă valabilă de la un optometrist sau medic oftalmolog, dar vânzătorul nu este obligat să o valideze.

15. Este sigur să cumperi lentile de contact online?

Este important să fii vigilent atunci când faci cumpărături online, în special pentru lentile de contact. Știm cât de important este să îți păstrezi ochii sănătoși, de aceea pe Contact-lentile.ro furnizăm doar produse originale, achiziționate de la toți producătorii de top din lume. Dacă ai probleme cu lentilele, vom merge direct la sursă pentru a le rezolva. De asemenea, lucrăm cu unele dintre cele mai de încredere companii de livrare, iar comanda ta va ajunge la tine în siguranță.

16. Pot obține lentile de probă?

Doar optometristul sau medicul oftalmolog sunt autorizați să îți furnizeze lentile de probă, după o consultație amănunțită. Marca noastră de lentile TopVue îți oferă garantat banii înapoi pe lentilele nefolosite, dacă ești nemulțumit de acestea.

17. Pot comanda lentile sau soluții pe care nu le-am încercat până acum?

Comandă numai lentilele prescrise de optometristul sau medicul tău oftalmolog. Trecerea la un brand sau un tip nou fără sfatul specialistului, prezintă întotdeauna riscul ca noile lentile să nu ți se potrivească, provocând disconfort sau complicații mai grave de sănătate. Același lucru este valabil și pentru soluții.

18. Cum am grijă de lentilele mele de contact?

Îngrijirea lentilelor de contact este foarte ușoară și nu necesită mult efort. Lentilele de contact moi, reutilizabile necesită un singur tip de soluție pentru curățare, clătire și depozitare. Dacă porți lentile de contact de unică folosință, nu trebuie să îți faci griji în privința curățării sau depozitării. Acestea se aruncă la finalul fiecărei zile.

19. De ce trebuie să frecăm cu soluție lentilele de contact?

Frecarea lentilelor ar trebuie să fie mereu o parte a procesului de curățare, fie înainte de a le pune în casetă noaptea, fie când le clătești înainte de aplicare dimineața. Pune lentila în palmă cu soluție multifuncțională și freac-o ușor cu degetul. Frecarea lentilei cu soluție scade semnificativ cantitatea de depuneri care rămân pe lentilă după dezinfectarea lor. Există multe soluții multifuncționale pe piață care asigură dezinfectare fără frecare, dar beneficiile pe care le oferă frecarea acestora sunt incontestabile. Este un obicei ușor de adoptat, care te va ajuta să îți menții lentilele curate și ochii sănătoși.

20. Pot folosi apă de la robinet pentru a-mi curăța lentilele?

Nu utiliza niciodată apă de la robinet sau orice alt lichid (inclusiv saliva) pentru a curăța sau depozita lentilele de contact. Apa de la robinet și chiar apa îmbuteliată sau distilată pot transporta bacterii care pot cauza probleme grave de sănătate. Evită această situație și folosește doar soluții pentru lentile, concepute special pentru îngrijirea acestora. Este important să ai mereu totul planificat din timp, să ai la tine o casetă de rezervă și o sticlă mică de soluție, pentru momentele când ești plecat de acasă.

21. Picăturile pentru ochi se aplică înainte sau după ce îmi aplic lentilele?

Picăturile pentru ochi sunt, de fapt, lacrimi artificiale care îți lubrifiază și îți protejează ochii, așa că le poți aplica și înainte de aplicarea lentilelor, dar și după.

Se recomandă purtătorilor de lentile să aplice picăturile de ochi foarte vâscoase (gel) înainte de a-și aplica lentilele. Acest lucru va permite picăturilor pentru ochi să se răspândească în tot ochiul, făcând aplicarea lentilelor de contact mai ușoară și mai confortabilă.

22. Cum fac să nu îmi murdăresc lentilele de machiaj?

Machiajul nu împiedică purtarea lentilelor de contact, dar necesită o atenție deosebită la aplicarea machiajului!

Evită fardurile grase sau cremoase

Încearcă să utilizezi produse pe bază de apă și non-alergenice.

Aplică lentilele de contact înainte de aplicarea machiajului și îndepărtează-le înainte de demachiere.

Spală-te corect și temeinic pe mâini!

Când folosești pudra, închide ochii în timpul aplicării și îndepărtează orice exces înainte de deschidere.

Nu aplica produsele prea aproape de globul ocular!

În cele din urmă, nu uita să înlocuiești produsele, să îți speli frecvent pensulele și bureții pentru a preveni acumularea și răspândirea bacteriilor sau a altor impurități. Ochii tăi sunt și mai vulnerabili decât pielea ta delicată, așa că ai grijă când aplici orice produs în jurul zonei ochilor.

Sport și informații de interes

Dacă ești un atlet pasionat (sau ocazional) sau ai alte întrebări despre purtarea lentilelor de contact în viața de zi cu zi, citește mai jos răspunsurile la eventualele tale întrebări.

23. Pot să fac sport cu lentilele de contact?

Unul dintre marile avantaje ale lentilelor de contact față de ochelarii este capacitatea de a face sport în timp ce sunt purtate. Ele oferă o vedere periferică îmbunătățită, sunt confortabile și nu sunt afectate de condițiile meteorologice precum ploaia sau ceața și permit sportivului să poarte accesorii de protecție în siguranță și confortabil. Lentilele sunt cea mai sigură cale de urmat dacă ai nevoie de corectarea vederii în timp ce joci orice tip de sport.

24. Pot înota purtând lentilele de contact?

Înotul cu lentile de contact, în mare, râuri, lacuri sau piscine prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea ochilor tăi. Pe scurt, lentilele de contact nu trebuie expuse niciodată la apă. Dacă deschizi ochii sub apă, îndepărtează lentilele în 10-15 minute și nu le mai folosi. Apa de mare poate face ca lentilele să se usuce și să se lipească de cornee. Poartă mereu ochelari de înot etanși și de protecție dacă porți lentilele în timp ce înoți.

25. Pot să port lentilele de contact la duș, în cadă, într-o sauna sau într-o baie cu aburi?

Apa de la robinet și transpirația conțin bacterii care nu ar trebuie să intre niciodată în contact cu lentilele. Săpunurile și alte substanțe chimice din produsele de duș pot fi, de asemenea, periculoase pentru ochi. Purtarea lentilelor în aceste medii fierbinți, uscate sau cu aburi pot usca sau distorsiona lentilele, provocând durere, disconfort, iritație sau chiar dificultăți la îndepărtarea acestora. Prin urmare, îndepărtează lentilele înainte de a face duș, de a intra în cadă, într-o saună sau într-o baie cu aburi.

26. Pot purta lentilele de contact în timp ce stau la plajă?

Cel mai mare risc pe care îl implică purtarea lentilelor în timpul expunerii la soare, este faptul că acestea se vor usca, ceea ce le va face greu de îndepărtat și vor provoca iritații. În orice caz, cel mai bine este să îndepărtezi lentilele în astfel de momente. Purtarea ochelarilor de protecție, îți va menține ochii, dar și lentilele în siguranță. Nu îți face griji, lentilele nu se vor topi.

27. Pot folosi lentile de contact dacă am ochii foarte uscați?

Chiar și cei care suferă de ochi uscați pot purta lentile. Consultă specialistul în îngrijirea ochilor pentru o consultație amănunțită înainte de a începe să le porți.

28. Pot purta lentilele de contact dacă sufăr de alergii?

Alergiile sezoniere nu te vor împiedica să porți lentilele de contact, atât timp cât ai grijă de acestea. Trebuie să ții cont de:

Reducerea timpului de purtare.

Consultarea unui optometrist sau oftalmolog în legătură cu cel mai bun tip de soluție de curățare pentru perioada în care alergiile sunt severe.

Utilizarea lentilelor de unică folosință.

29. Pot purta lentilele de contact mai mult decât perioada recomandată?

Cu stilul nostru de viață aglomerat, este destul de ușor să porți lentilele mai mult decât perioada recomandată. Sunt situații în care ele nu te deranjează sau nu stai bine cu bugetul, așa că încerci să le prelungești durata de viață. Însă, este esențial să respecți timpul prescris de purtare și să nu încerci să le utilizezi mai mult decât este recomandat.

Formarea depunerilor și contaminarea încep imediat după prima îndepărtare a lentilei. Depozitele pot fi organice, provenite din filmul lacrimal sau anorganice. Depozitele anorganice provin din surse externe, de mediu și pot include murdărie, polen, alergeni și alte bacterii din corpuri străine care intră în ochi. Aceste depozite pot deveni toxice în timp, ceea ce duce la reducerea permeabilității oxigenului și la creșterea riscului de keratină și ulcer. Permeabilitatea redusă la oxigen poate provoca disconfort, neclaritate sau ochi roșii, iritați.

30. Pot să-mi folosesc lentilele după termenul de expirare?

Data de expirare de pe orice cutie de lentile, indică perioada de timp în care acele lentile vor fi lipsite de distorsiuni și contaminare, iar acele date sunt acolo pentru a te proteja. Se recomandă insistent să nu folosești lentilele care au depășit data de expirare, deoarece siguranța acestora nu mai poate fi asigurată și îți vei pune ochii în pericol. Pune pe primul loc sănătatea ochilor și nu folosi lentile expirate!

Comentarii

Aveți întrebări?