Sfaturi pentru igiena lentilelor

Cele mai bune sfaturi pentru igiena corectă a lentilelor de contact

Lentilele de contact au o mulțime de avantaje, de la prețul mic până la confort și comoditate, dar necesită o îngrijire adecvată.

Pentru o purtare sigură și sănătoasă, este important să cunoști și să urmezi o serie de reguli pentru îngrijirea și manevrarea lentilelor. Ți-am pregătit o listă scurtă cu unele dintre cele mai comune, dar și importante sfaturi de igienă pentru lentilele de contact.

Urmează aceste sfaturi și vei evita disconfortul sau complicațiile mai grave și vei începe fiecare zi de purtare a lentilelor cu un zâmbet.

Ce trebuie să faci când porți lentilele de contact

Rutina zilnică

Curăță și usucă bine mâinile

Înainte de a începe să manevrezi lentilele, spală și usucă bine mâinile. Clătește mâinile complet și evită să folosești săpun cu textură cremoasă. Când îți usuci mâinile, evită prosoapele de hârtie care pot lăsa reziduuri de fibre pe mâini. De asemenea, ai grijă ca unghiile să fie cât mai scurte.

Curăță lentilele cu soluție în mod regulat

Utilizează mereu soluție proaspătă, din sticle sterile. După aplicarea lentilelor, golește caseta sau suportul de lentile cu soluția din ziua precedentă, astfel încât să îți amintești să folosești soluție proaspătă data viitoare când îndepărtezi lentilele. Întrerupe utilizarea soluției dintr-un flacon după 3 luni de la deschidere.

Curăță caseta sau suportul de lentile și înlocuieste-le cel puțin o dată la 3 luni

Nu uita să ai grijă de caseta sau suportul de lentile. Aceastea trebuiesc spălată în mod regulat atât în interior, cât și în exterior pentru a elimina bacteriile și alte particule contaminante. Nu uita să-ți înlocuiești caseta sau suportul de lentile cel puțin o dată la 3 luni.

Sfatul specialiștilor

Vizitează-ți medicul oftalmolog sau optometristul cel puțin o dată pe an

Chiar dacă nu observi nici o schimbare în claritatea vederii tale, vizitele regulate la un specialist în domeniu sunt o idee foarte bună. Medicul/ optometristul tău pot vedea și diagnostica potențialele probleme pe care tu nici nu le-ai observat până la acel moment. De asemenea, aceștia pot verifica dacă îți aplici corect lentilele de contact.

Respectă mereu sfaturile medicului oftalmolog/ optometristului

Respectă întotdeauna prescripțiile și sfaturile medicului oftalmolog sau a optometristului tău. Aceștia îți pot examina în detaliu funcționarea internă a ochilor și îți pot face recomandări bazate pe istoricul medical și stilul tău de viață.

Trebuie să ai la tine o pereche de ochelari de vedere, pentru situații neprevăzute

Fii mereu pregătit! Dacă ești mereu pe drumuri, nu uita să-ți iei la tine și ochelarii de vedere! Există situații în care vei îndepărta lentilele și ochii au nevoie de odihnă, iar ochelarii îți vor fi de folos.

Considerații legate de stilul de viață

Poartă ochelari de soare sau alți ochelari de protecție

Multe lentile de contact conțin deja un filtru UV încorporat, dar acest filtru nu acoperă în întregime globul ocular. Ochelarii de soare oferă protecție suplimentară, acoperind și protejând întregul ochi. Dacă petreci mult timp într-un mediu cu praf, poartă mereu ochelari de protecție pentru a evita iritarea.

Evită contactul cu spray-urile cu aerosoli

Dacă porți lentile de contact, evită să utilizezi spray-uri cu aerosoli precum fixativ, deodorant și parfumuri. Spray-urile conțin particule invizibile care pot intra în ochi și pot provoca complicații nedorite.

Fii pregătit pentru călătorii - casetă pentru lentile, soluție, pensetă, oglindă etc.

Călătorești cu lentilele tale de contact? Fii pregătit! Nu uita de caseta pentru lentile, soluția de călătorie, oglinda și alte instrumente, dacă le folosești. S-ar putea să descoperi ca un kit îți poate oferi tot ce ai nevoie într-o cutie mică.

Ce nu trebuie să faci când porți lentilele de contact

Reminder zilnic

Nu expune lentilele la apa de la robinet.

Pentru curățarea și depozitarea lentilelor, nu folosi niciodată apă de la robinet, salivă sau orice alt lichid care nu este creat în acest scop.

Apa de la robinet conține microorganisme și bacterii, care, deși pot fi băute în condiții de siguranță, pot provoca infecții oculare grave.

Evită reutilizarea soluției sau transferul soluției într-o altă sticlă.

Aruncă soluția din ziua precedentă de îndată ce aplici lentilele și așa îți vei aminti să adaugi o soluție proaspătă la următoarea îndepărtare a lentilelor. Când călătorești, utilizează soluții care vin în sticle mici, speciale de călătorie și nu transfera niciodată soluția într-o sticlă mai mică.

Ai grijă să nu încurci lentilele pentru ochiul stâng cu cele pentru ochiul drept

Stabilește o rutină sau folosește o casetă pentru lentile, cu capace distincte pentru ochiul stâng și drept. Astfel vei evita confuzia și disconfortul, dacă știi că lentilele tale sunt aplicate pe ochiul corect.

Sfatul specialiștilor

Nu dormi cu lentilele de contact fără acordul medicul oftalmolog/ optometristului

Lentilele speciale cu purtare prelungită sau continuă te scapă de grija îndepărtării zilnice a lentilelor, dar nu dormi niciodată cu lentile, fără acordul optometristului. Nu toți ochii pot tolera această durată de purtare și doar medicul tău oftalmolog sau optometristul poate decide dacă sunt potrivite pentru tine, în urma unei consultații.

Nu utiliza niciodată soluții sau lentile expirate

Soluția expirată poate fi contaminată, iar lentilele expirate se pot deteriora și avea defecte. Nu risca să dezvolți o iritație sau complicații la nivelul ochilor și verifica din timp datele de expirare.

Nu folosi soluții sau casete/ suporți nepotriviți

Nu încerca niciodată să îți faci propria soluție salină sau să folosești alcool, bicarbonat de sodiu, oțet etc pentru a curăța lentilele. Nu folosi nici un alt recipient în afară de casetele sau suporții special concepuți pentru depozitarea acestora. Utilizarea produselor și soluțiilor adecvate pentru lentilele de contact asigură o purtare sănătoasă și confortabilă.

Considerații legate de stilul de viață

Evită să înoți, să faci duș sau să vizitezi o saună în timp ce porți lentile de contact

Orice contact al lentilelor cu apa poate aduce bacterii sau chiar cauza infecții oculare. Când înoți, poartă ochelari de înot sau lentile zilnice, pentru a le arunca imediat după finalizarea activității. Picăturile pentru ochi pot ajuta, de asemenea, la eliminarea bacteriilor.

Nu te machia înainte de aplicarea lentilelor

Aplică lentilele înainte de a aplica orice produs cosmetic. Înainte de demachiere, prima dată îndepărtează lentilele. Ambele obiceiuri pot minimiza posibilitatea de a prinde particule de machiaj între lentilă și ochi.

Nu împrumuta niciodată lentile, casete/ suporți sau produse de make-up

Poate fi tentant să testezi noile lentile colorate ale prieteniei tale sau să împrumuți rimelul ei preferat, dar împrumutul acestor produse sensibile poate duce cu ușurință la infecții oculare. Pentru sănătatea ochilor tăi este bine să nu folosești aceste produse la comun.

CUMPĂRĂ SOLUȚII CUMPĂRĂ CASETE/ SUPORȚI

Comentarii

Aveți întrebări?