Adaptarea la lentilele de contact

Obținerea unei rețete

Fie că vrei să-ți comanzi o pereche nouă de ochelari sau să introduci în rutina ta zilnică lentilele de contact, aici vei găsi toate informațiile necesare. Înainte de a începe să porți lentile de contact sau ochelari de vedere trebuie să îți faci o consultație. În urma acestuia, medicul oftalmolog sau optometristul îți va oferi o rețetă pe care o vei putea folosi la achiziționarea lentilelelor de oriunde dorești. Dacă alegi să porți lentile de contact, trebuie să îți găsești lentilele potrivite pentru tine cu ajutorul medicului oftalmolog sau al optometristului. Este un proces de durată, care poate părea descurajant, dar este foarte simplu și nedureros. Iată la ce te poți aștepta:

  • Examinarea și stabilirea dioptriilor ochilor. Acest pas va permite specialistului să îți prescrie o rețetă pentru lentile de contact sau ochelari de vedere.
  • Comunică specialistului ce dispozitive medicale vei dori să porți: lentile sau ochelari, deoarece rețeta va fi diferită.
  • Recomandarea pentru lentilele de contact se va face în funcție de dioptrii, istoric medical sau stil de viață.

Specialistul îți va face proba lentilelor, va evalua potrivirea și nivelul de confort.

  • Vei aștepta aproximativ 30 minute, timp necesar pentru stabilizarea lentilei pe ochi.
  • Poți cere specialistului să îți ofere lentile de probă, având astfel șansa de a le testa în continuare acasă.
  • După ce ai primit rețeta actualizată, îți poți comanda lentile sau ochelari de oriunde. Afla mai multe aici despre citirea rețetei
CUMPĂRĂ LENTILE DE CONTACT

Ochelari sau lentile: considerente legate de stilul de viață

Este importantă să reții că rețeta eliberată pentru ochelarii de vedere este diferită de cea pentru lentilele de contact. Sunt necesare măsurători diferite pentru a asigura potrivirea corectă a lentilelor de contact, deoarece acestea se așează direct pe globul ocular. Dacă te hotărăști să treci de la ochelari de vedere la lentile de contact, trebuie obligatoriu să mergi la un consult oftalmologic sau optometric și să discuți cu un specialist în domeniu, chiar dacă ai deja o rețetă de ochelari.

Lentilele de contact oferă multe beneficii unui stil de viață activ, sunt foarte confortabile și avantajoase. Persoanele care fac sport sau cele care poartă ochelari pentru citit iubesc libertatea și flexibilitatea oferită de lentile. De asemenea, dacă vrei să porți ochelari doar în anumite momente, lentilele de contact sunt cea mai bună alegere. Citește mai multe despre avantajele și dezavantajele lentilelor de contact aici

Ia în considerare toate aspectele

În timpul discuției cu medicul oftalmolog sau cu optometristul, există câteva elemente esențiale de discutat, cum ar fi: istoric medical, medicamente administrate, probleme cronice sau stil de viață. În urma acestei discuții se poate determina modul de corectare al vederii și ce lentile sunt potrivite pentru tine.

Ești pasionat de sport?

Petreci mult timp în aer liber?

Machiajul ar putea reprezenta o problemă atunci când vei utiliza lentilele?

Pot fi afectate lentilele tale de anumite alergii?

Lucrezi la calculator multe ore pe zi sau călătorești frecvent?

Ești îngrijorat de costuri?

Răspunsurile la aceste întrebări îl pot ajuta pe specialist să aleagă cea mai bună opțiune pentru tine. Poate că ai nevoie de o pereche de ochelari sau poate ești candidatul ideal pentru lentile de contact cu purtare prelungită (peste noapte), de unică folosință, bi-săptămânale sau chiar lunare. De asemenea, în situația în care vor trebui corectate și alte afecțiuni ale ochilor, cum ar fi astigmatismul vei avea nevoie de lentile torice sau multifocale.

Aceste aspecte vor fi lămurite în timpul evaluării. Citește aici mai multe informații despre diferența dintre lentilele zilnice, bisăptămânale sau lunare. Sau poți afla aici mai multe despre diferitele proprietăți ale lentilelor.

Alege-ți ochelarii sau lentilele

Să te simți confortabil cu noii tăi ochelari de vedere este destul de simplu. Orice pereche de ochelari fabricată în conformitate cu rețeta medicală avută ar trebuie să fie centrată corespunzător în timpul procesului de producție. Desigur, este nevoie să te obișnuiești să-i porți. În cazul în care vei simți în continuare ochelarii inconfortabil, optometristul îi poate ajusta puțin, modificând, de exemplu, forma vârfurilor tâmplei.

Perioada de adaptare la lentile poate fi puțin mai lungă, dar întreg procesul va fi unul ușor. După aplicarea inițială a lentilelor, vei avea timp la dispoziție să te obișnuiești cu acestea, iar apoi specialistul îți va efectua un test de vedere. Va urma un proces de aplicare și îndepărtare a lentilei de pe ochi, pentru a te obișnui cât mai mult cu mecanismul. În cele din urmă, specialistul îți va explica procedura de bază pentru îngrijirea lentilelor, îți va oferi sfaturi pentru o mai bună igienă a acestora și va stabili o întâlnire ulterioară pentru a evalua cum te descurci cu lentilele. Vei avea șansa să încerci lentilele acasă timp de două săptămâni. Dacă întâmpini probleme sau dacă ai nevoie de sfaturi, nu ezita să îți contactezi specialistul. De asemenea, poți consulta ghidul nostru pentru aplicarea sau îndepărtarea lentilelor de contact

Lentile de probă

Doar specialistul tău este în măsură să îți ofere lentile de probă, deoarece este nevoie de o îngrijire și evaluare medicală adecvată atunci când alegi să porți lentile de contact. Poate vei face mai multe vizite pentru a stabili cea mai potrivită marcă de lentile pentru tine, dar odată ce ai convenit de acord cu specialistul tău pe un anumit tip de lentile, îți vei putea comanda mereu aceleași lentile, de la comercianții cu amănuntul, cum ar fi Contact-lentile.ro, fără a furniza o copie a rețetei. Cel puțin o dată pe an trebuie să mergi la o reevaluare optometrică, pentru a verifica starea ochilor tăi.

Ce spui despre lentilele colorate?

Dacă ești interesat să porți lentile de contact colorate, dar nu în scopuri cosmetice (de ex. pentru Halloween), este întotdeauna recomandabil să te consulți cu un specialist, mai ales în situația în care nu ai mai purtat lentile niciodată. Un examen oftalmologic amănunțit este, de asemenea, necesar atunci când decizi să porți lentile colorate cu dioptrii.

Comentarii

Aveți întrebări?