Îngrijirea lentilelor de contact

Dacă porți lentile lunare sau bi-săptămânale, este necesar să îți stabilești o rutină adecvată și sănătoasă de îngrijire a lentilelor de contact. De cele mai multe ori, tindem să omitem acest pas important, însă îngrijirea lentilelor ajută la prevenirea disconfortului sau a diferitelor infecții oculare. Optometristul sau medicul oftalmolog îți vor oferi instrucțiuni specifice în funcție de sensibilitatea ochilor tăi și de tipul de lentile pe care le porți, dar dacă ai nevoie de câteva sfaturi, urmărește aici recomandările noastre.

Și, în cazul în care ai nevoie de ajutor în manevrarea lentielelor, nu ezita să consulți ghidul nostru pentru aplicarea și îndepărtarea lentilelor.

Curățarea lentilelor de contact: ce trebuie și ce nu trebuie să faci

Totul poate părea foarte evident, dar iată cele mai bune 5 sfaturi pe care trebuie să le reții atunci când folosești lentile de contact. Pentru informații mai detaliate, consultă ghidul nostru extins cu sfaturi pentru o mai bună igienă a lentilelor de contact.

Ce trebuie să faci:

  • Spală-te pe mâini înainte de a aplica/ îndepărta lentilele.
  • Clătește și freacă lentilele cu soluție înainte și după purtare.
  • Utilizează mereu un suport adecvat pentru depozitarea lentilelor de contact.
  • Utilizează soluție proaspătă în fiecare zi.
  • Cumpără o sticlă de soluție mai mică pentru a o avea la îndemână, în situația în care călătorești sau ai alte urgențe.

Ce nu trebuie să faci:

  • Nu expune NICIODATĂ lentilele la apa de la robinet!
  • Nu atinge vârful flaconului de soluție.
  • Nu folosi salivă pentru a umezi lentilele.
  • Nu aplica lentilele după ce te-ai machiat.
  • Nu transfera soluția într-o sticlă mai mică, păstreaz-o mereu în ambalajul original.
  • Frecarea lentilelor cu soluție este un pas important. Pune lentila în palmă și freac-o ușor cu degetul. Acest lucru scade semnificativ cantitatea de depuneri care rămâne pe lentile după dezinfectare. Există multe soluții multifuncționale pe piață care nu necesită acest pas în mod obligatoriu, dar beneficiile de a oferi o frecare rapidă a lentilelor sunt incontestabile. Este un obicei ușor de adoptat, care te poate ajuta să îți menții lentilele curate și ochii sănătoși.
  • Nu utiliza remedii casnice pentru curățarea lentilelor. Nu încerca să cureți lentilele cu oțet, alcool, bicarbonat de sodiu sau orice altă substanță. Utilizează doar soluții adecvate și realizate profesional special pentru îngrijirea lentilelor. De asemenea, nu purta lentilele mai mult decât perioada prescrisă sau după data de expirare pentru a evita disconfortul sau potențiale complicații la nivelul ochilor.

Soluțiile pentru îngrijirea lentilelor

Soluțiile pentru lentilele de contact sunt o parte integrată a îngrijirii lentilelor, iar unele persoane pot avea o tolerabilitate mai bună față de o anumită marcă sau tip de soluție. Dacă simți orice disconfort la introducerea sau purtarea lentilelor, poți încerca o altă soluție pentru lentile. Medicul tău oftalmolog sau optometristul te pot sfătui în cazul în care dezvolți o alergie minoră la soluția utilizată în prezent.

IMPORTANT: nicio soluție nu poate curăța sau proteja complet lentila împotriva infecțiilor bacteriene, cum ar fi conjunctivita. Dacă ai impresia că lentilele tale sunt contaminate, aruncă-le imediat și consultă medicul oftalmolog.

Soluțiile multifuncționale sunt cea mai populară opțiune pentru curățarea și depozitarea lentilelor

Aceste soluții pot fi utilizate pentru curățarea, clătirea, dezinfectarea și depozitarea tuturor tipurilor de lentile de contact moi. De obicei, conțin un agent de umectare pentru a crește umiditatea, precum și urme de conservanți pentru a menține sterilitatea și durata de valabilitate. Multe dintre soluții sunt prezentate ca soluții ”fără frecare”, dar majoritatea specialiștilor recomandă în continuare includerea acestui pas simplu de frecare în rutina ta pentru a elimina cât mai multe impurități și depozite de proteine de pe suprafața lentilelor.

Soluțiile de peroxid de hidrogen necesită o atenție deosebită în utilizare, dar asigură și cea mai eficientă dezinfectare

Aceste soluții necesită utilizarea unui suport special, care conține un disc catalitic. Când soluția de peroxid de hidrogen intră în contact cu discul, se pune în mișcare o reacție chimică, iar peroxidul este în cele din urmă neutralizat, reducându-l la o soluție salină simplă până la sfârșitul perioadei de depozitare. Fără a fi neutralizat, peroxidul de hidrogen poate provoca durere și iritație, așa că este esențial să lași lentilele să se înmoaie timp de cel puțin 6 ore. Citește mai multe despre utilizarea în siguranță a soluțiilor de peroxid aici. Un beneficiu al soluțiilor de peroxid este că nu conțin conservanți, datorită acestei reacții chimice. Întreabă-ți medicul oftalmolog sau optometrist dacă această metodă de curățare este potrivită pentru tine.

Depozitarea lentilelor de contact

Un suport de lentile sau o o casetă curată și proaspătă pentru lentilele de contact este o parte esențială a rutinei tale de îngrijire a lentilelor. Este necesară înlocuirea acestora cel puțin o dată la 3 luni, timp în care vor fi curățate regulat. Folosind o soluție complet proaspătă în fiecare zi, în loc de completarea lichidului din ziua precedentă, vei reuși să menții curat interiorul suportului sau al casetei. Contact-Lentile.ro oferă o gamă largă de casete/suporți pentru lentilele de contact, dar și kit-uri pentru a-ți menține lentilele mereu curate.

CUMPĂRĂ SOLUȚII CUMPĂRĂ CASETE/ SUPORȚI

Comentarii

Aveți întrebări?