FAQ

Întrebări și răspunsuri despre lentilele de contact

Care este diferența între lentilele de contact pentru ochiul drept și cele pentru ochiul stâng?

Daca dețineți aceleași dioptrii la ambii ochi, cel drept și cel stâng, atunci puteți cumpăra o singură cutie de lentile de contact din care să folosiți câte una pentru fiecare ochi. În cazul în care există diferențe de dioptrii între cei doi ochi, cel stâng și cel drept, se va achiziționa câte o cutie de lentile pentru fiecare ochi, respectiv dioptrie, în parte.

Cutia conține 6 lentile. 6 lentile sau 6 perechi de lentile?

Conținutul pachetului face referire, de fiecare dată, la numărul de lentile de contact și nu la numărul de perechi de lentile.

Sunt lentilele de contact corespunzătoare pentru apă? Pot să înot cu lentilele de contact?

Înotul cu lentile de contact (în mare, râu, lac sau piscină) prezintă un risc real pentru sănătatea ochilor. Lentilele de contact nu ar trebui să fie expuse nici la apa de la robinet. Dacă câteva picături de apă ajung în contact cu lentilele, nu este o problemă. Dacă deschideți ochii sub apă, scoateți lentilele în termen de 10-15 de minute și nu le utilizați din nou. Apa de mare poate provoca lipirea lentilei de cornee..

Ce înseamnă curbura (BC), diametru (DIA), dioptrii (PWR), axa (AXIS), cilindru (CYL) ? Cum citim o prescripție medicală sau care sunt parametrii unei lentile de contact?

Curbura (BC sau RC) indică gradul de curbură în interiorul lentilei. Se măsoaraă în milimetri și are valori cuprinse între 8.3 și 10 mm. Pentru un confort maxim în purtare, lentila de contact trebuie să se potrivească cu raza de curbură a corneei.
Diametrul (DIA) indică distanța, în milimetri, de la o margine a lentilei de contact la cea opusă. Cuprinde valori între 13.8 și 14.5 mm. Este un paramentru deosebit de important atunci când alegem lentilele de contact, în cazul în care diametrul nu este potrivit pot apărea iritatii la nivelul corneei, făcând purtarea lentilelor insuportabilă.
Cilindrul (CYL) este un paramentru necesar în alegerea lentilelor pentru corectarea astigmatismului. Indică numărul de dioptrii necesare pentru corecție. Întotdeauna are valori negative (-).
Ax (AXA) este un paramentru tot pentru lentilele torice. Se exprimă în grade și cuprinde valori între 0 și 180 de grade. Axa indică orientarea dioptriei cilindrice în lentilă pentru a compensa defectele de astigmatism.
Parametrii potriviți pentru lentilele de contact se află în urma unui control la medicul specialist. Acesta vă va indica pe prescripția medicală ce lentile vi se potrivesc.

Lentile de contact sau ochelari?

Cel mai mare avantaj al lentilelor de contact este, desigur, libertatea de circulație pe care acestea le oferă. Cand porți lentile nu trebuie să îți faci griji atunci când cazi de pe bicicletă, când umiditatea este ridicată sau atunci când plouă. Când porți ochelari poți întămpina probleme în toate cazurile de mai sus. Lentilele sunt ușor de folosit pe sub ochelarii de soare, pentru o maximă protecție împotriva razelor UV.
În ceea ce privește proprietățile optice, lentilele de contact oferă, printre altele, și avantajul unei tranziții ușoare, în cazul șofatului sau mersului pe bicicletă, de la zone umbrite la cele cu soare puternic. Nu limitează vederea periferică și nu denaturează imaginile și culorile(prin amplificare sau diminuare).

Cum se îngrijesc lentilele de contact?

Igiena este foarte importantă atunci când se manipulează și se aplică lentilele de contact pe ochi. Atât lentilele obișnuite cu dioptrie, cât și cele colorate se curăță și se păstrează în soluția specială pentru lentile. Vă recomandăm ca ,întotdeauna,îna­inte de a intra în contact cu lentilele, să vă spălați măinile cu apă și săpun. Dacă, după aplicare, apare senzația de „ochi rosii“, „nisip în ochi“ sau iritații scoateți lentilele imediat și clătiți-le cu soluție, din abundență.
Nu lăsați lentilele să intre în contact cu apa de la robinet, astfel pot fi contaminate și pot produce alergii la nivelul globului ocular.

Alte articole despre lentile de contact: