Folosirea picăturilor pentru ochi

Cum se aplică picăturile pentru ochi?

O rutină sănătoasă de îngrijire a ochilor necesită uneori aplicarea picăturilor pentru ochi. Acestea ajută la combaterea/ vindecarea infecțiilor sau oferă confort și hidratare ochilor uscați/ obosiți. Majoritatea picăturilor sunt concepute pentru a avea efect imediat după contactul cu globul ocular, astfel fiind renumite pentru beneficiul instant al aplicării lor, spre deosebire de medicamentele prescrise oral.

Pentru un începător, aplicarea picăturilor poate părea dificilă sau inconfortabilă. În cele ce urmează, vei afla mai multe despre tipurile de picături pentru ochi, beneficiile acestora și strategiile de aplicare ușoară.

În ce condiții poți folosi picăturile pentru ochi

Este posibil ca medicul oftalmolog sau farmacistul să îți fi prescris picături farmaceutice sau fără rețetă pentru anumite afecțiuni: glaucom, conjunctivită, uscăciune cronică a ochilor sau o serie de alte afecțiuni. Tratamentul pentru glaucom poate include mai multe tipuri de picături pentru ochi și, dacă este cazul, asigură-te că respecți ordinea aplicării acestora, cât și orele la care trebuie aplicate.

Conjunctivita (cunoscută și sub numele de ochi roz) este o infecție bacteriană, care se tratează de cele mai multe ori cu picături cu antibiotice. Vei fi avertizat de către medicul tău să eviți purtarea lentilelor de contact în timp ce ochii tăi luptă împotriva acestei infecții comune.

Disconfortul cauzat de alergiile sezoniere poate fi adesea eliminat cu picături pentru ochi cu antihistaminice. Polenul, praful și părul de animale pot duce, de asemenea, la mâncărimi, ochi roșii și senzație de lăcrimare. Farmacistul îți poate recomanda picături pentru ochi adecvate pentru prurit ocular, roșeață sau alte simptome.

Sindromul ochiului uscat este cauzat de timpul excesiv petrecut în fața ecranelor digitale. Pentru persoanele care petrec o mare parte din timp în fața calculatorului, a tabletei sau a smartphone-ului, sunt recomandate picăturile lubrifiante pentru ochi, adecvate ochilor uscați, sau lacrimile artificiale. Te poți adresa optometristului sau medicului oftalmolog pentru a primi o rețetă, iar ulterior, păstrează mereu cu tine câte un flacon. Printre cele mai bune picături pentru aceste simptome sunt picăturile lubrifiante și reumidificatoare Gelone sau Biotrue.

Aplicarea picăturilor pas cu pas

Urmează acești pași simpli pentru aplicarea picăturilor:

  1. Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun. Usucă mâinile cu un prosop curat, fără scame.
  2. Îndepărtează ochelarii sau lentilele de contact, dacă le porți, cu excepția în care utilizezi picături pentru ochi special concepute pentru purtătorii de lentile.
  3. Înclină capul pe spate sau întinde-te.
  4. Folosește o mână pentru a trage delicat pleoapa inferioară în jos. Trebuie să creezi un mic spațiu între pleoapa inferioară și globul ocular.
  5. Îndreaptă flaconul picurător în jos, spre globul ocular, la o distanță de aproximativ 1 cm față de ochi.
  6. Strânge ușor sticla pentru a aplica picătura în ochi.
  7. Cu capul încă înclinat pe spate, aplică câte picături ai prescrise în rețetă.
  8. Închide ochii câteva secunde înainte de a clipi pentru a permite picăturilor să fie absorbite suficient.

Pentru persoanele sensibile

Dacă încă te lupți cu procesul de aplicare al picăturilor, nu-ți face griji, nu ești singurul. Multe persoane consideră aplicarea picăturilor drept o provocare, dar există multe strategii pentru ușurarea procesului.

În primul rând, practica este cea mai importantă! Cu cât exersezi mai mult, cu atât aplicarea va deveni mult mai ușoară, nu vei mai irosi nici picăturile și nici nu vei întârzia cu recuperarea și vindecarea ochilor. Inițial, poți exersa cu lacrimi artificiale sau picături fără rețetă, fără a risipi picăturile scumpe deja prescrise.

Unele persoane consideră mult mai confortabil să-și aplice picături pentru ochi în timp ce stau întinși, în loc să încline pur și simplu capul pe spate.

Te poți ajuta în aplicare de o oglindă sau de către un prieten. Oglinda face aplicarea puțin mai ușoară pentru unele persoane, deși poate fi mai dificil să menții poziția înclinată a capului. Dacă observi că nu te descurci, roagă un prieten să-ți aplice picăturile sau să-ți ghideze mâna până ajungi în poziția care trebuie.

Picături pentru copii și bebeluși

Copiii mici și copiii care sunt destul de agitați, nu sunt printre cei mai ușori pacienți, iar în calitate de părinte, acest lucru poate îngreuna îngrijirea ochilor. Dacă micuții tăi sunt foarte agitați, încearcă metodele de mai jos pentru a-ți ușura munca.

Pune copilul să se întindă. Este mai ușor să rămâi nemișcat din această poziție, decât dacă stai în picioare.

Trage ușor în jos pleoapa inferioară a ochiului și roagă copilul să se uite în sus.

Aplică numărul necesar de picături în spațiul dintre pleoapa inferioară și globul ocular. Roagă copilul să clipească de câteva ori pentru a dispera medicamentul.

O metodă alternativă, deși poate nu cea mai eficientă, este aplicarea picăturilor pentru ochi în colțurile interioare ale ochilor închiși ai copilului, în timp ce acesta stă întins pe spate. Când va deschide ochii, picăturile vor intra în ochi. Dacă ai nevoie de mai multe sfaturi, nu ezita să le ceri medicului oftalmolog sau optometristului.

Informații finale pentru siguranță

Verifică data de expirare a picăturilor pe care le folosești. Nu folosi picături după data de expirare.

Păstrează picăturile la temperatura recomandată pe prospect. Unele picături se păstrează la frigider, în timp ce altele trebuie păstrate într-un loc răcoros și întunecat, pentru a le proteja eficacitatea.

Nu atinge niciodată picurătorul de ochi cu degetele și nu folosi nici un obiect nesteril pentru ștergere.

Încearcă picăturile ambalate în monodoză, precum picăturile Laim Care, pentru tratarea ochilor uscați. Flaconul de plastic individual se desface, se aplică doza în ochi și apoi se aruncă.

Utilizează picăturile pentru ochi, conform prescripției medicului, optometristului, farmacistului sau după următoarele indicații: după aplicarea picăturilor, șterge ușor ochii umezi, dar ai grijă să eviți globul ocular cu șervețelul sau laveta.

Unele picături pot tulbura sau afecta vederea temporar. Verifică mereu cu un medic pentru a afla cât timp ar trebui să aștepți înainte de a conduce când folosești anumite picături, cum ar fi Laim Care Gel.

Comentarii

Aveți întrebări?