Uniunea Europeană interzice ochelarii de vedere

April

1 Aprilie 2017
După negocierile de astăzi, Parlamentul European a aprobat interzicerea utilizării, vânzării și distribuirii tuturor ochelarilor de vedere. Acestă reglementare a fost aprobată de către Ioan Popescu, membru al Parlamentului European, care a fost implicat și în crearea versiunii finale a acestei legi.
“Nu văd nimic controversat în interzicerea ochelarilor de vedere. În secolul 21 ochelarii de vedere sunt o invenție demodată și nu ar mai trebui promovați sub nici o formă,” a spus Popescu. Este speculat că lobby-ul internațional al producătorilor de lentile de contact este în spatele acestei interdicții, în timp ce încearcă să obțină un avantaj competitiv față de producătorii tradiționali de ochelari de pe piață. În prim-planul celor care își arată suportul față de susținerea acestei interdicții este liderul retail-ului de lentile de contact Alensa.
Grupul de experți a prezentat mai multe motive pentru această interdicție, în primul rând fiind pericolele și risurile purtării ochelarilor de vedere, în special în timpul practicării activităților sportive. Conform cercetărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), sportivii prezentau un risc de 100 de ori mai mare să se rănească în timp ce purtau ochelari de vedere față de competitorii lor, care nu putau ochelari. De asemenea, loviturile în zona ochilor creșteau exponențial.
Șeful Departamentului de Traumatologie de la Spitalul Universitar General din București, Dr. Marin Vasile a declarat, “Utilizarea ochelarilor chiar poate provoca afecțiuni grave din cauza vederii periferice precare deoarece ochelarii de vedere și ochelarii de protecție nu asigură un câmp vizual de 180 de grade necesar pentru siguranță. Vedem aceste accidente în mod regulat în rândul sportivilor, însă pericolul nu se limitează doar la oameni. Chiar recent am văzut un accident la un câine al cărui stăpân și-a spart ochelarii, iar asta a cauzat o traumă acută la unul dintre picioarele câinelui.”
De asemenea, chiar ochelarii de vedere reprezintă o altă cauză, care a dus la această interdicție, și asta din cauza impactului ecologic asupra mediului. Motivul principal fiind faptul că ochearii sunt fabricați dintr-o combinație de materiale, aceștia neputând fi reciclați eficient. Pentru a dezmembra o singură pereche de ochelari, sunt necesare operațiuni complicate și costisitoare, iar containerele standard de reciclare nu sunt potrivite pentru acest tip de produse, care pot conține combinații de plastic, sticlă și metal.
“Această combinație de materiale este aproape imposibil de descompus într-o manieră prietenoasă cu mediul înconjurator”, a declarat Radu Jgheabu, directorul Departamentului de Colectări Selective din București.
Interdicția Uniunii Europene nu include și ochelarii de protecție industriali, însă, aceștia au fost redenumiți în protecții pentru ochi, pentru a elimina orice confuzie față de ochelarii de vedere.
Sportivii profesioniști vor fi nevoiți, de acum încolo, să se adapteze acestei interdicții a UE și să promoveze pentru fanii lor o alternativă sănătoasă pentru corecția vederii. Unul dintre sportivii afectați direct de această interdicție este jucătorul profesionist de tenis din Serbia, Janko Tipsarevič ce este cunoscut pentru faptul că folosește în timpul jocului ochelari de vedere special concepuți. “Păi, asta e cam nașpa”, a declarat Janko Tipsarevič la conferința de presă de la Belgrad. “Asta e, o să ma obișnuiesc.”
Problema rămâne următoarea, cum vom înlocui ochelarii de vedere. Monica Frumușelu este expert în optică și design la Alensa. Conform acesteia, “această dilemă va fi rezolvată cu ajutorul lentilelelor de contact”. În continuare, ea a afirmat că lentilele de contact sunt printre cele mai sănătoase solutii de corecție a vederii de pe piață, și printre cele mai prietenoase cu mediul. Lentilele de contact din ziua de azi sunt biodegradabile și în proporție de 90% reciclabile, o îmbunătățire considerabilă față de ochelarii tradiționali.
Dr. Vasile, alături de alți specialiști, recomandă să ne supunem legislației UE și să trecem pe lentile de contact. Există o gamă largă de branduri și modele pe piață, și nu este nevoie să ieși din casă pentru a cumpăra produsele. Companii ca Alensa oferă opțiunea de achiziție online pentru lentile de contact, și te ajuta să economisești timp și bani, iar totodată să respecți legislația Europeană. Deci, dacă vrei să fii cu un pas în față, comandă-ți lentilele de la Alensa.

Comentarii

Aveți întrebări?