Purtarea lentilelor pe perioade extinse

Pot purta lentilele de contact mai mult decât este recomandat?

Ai purtat vreodată lentilele de contact mai mult decât ar fi trebuit? Din păcate, majoritatea dintre noi am mai făcut asta, din când în când din neatenție sau poate pentru a reduce costurile. Oricare ar fi motivul, ai grijă cât le vei purta. Purtarea excesivă poate duce la disconfort, vedere încețoșată, și, în cel mai rău caz, la infecție. Hai să vedem care sunt riscurile.

Ce se întâmplă cu lentilele dacă le porți mai mult?

Lentilele zilnice, bisăptămânale și lentilele lunare nu sunt concepute pentru a fi utilizate mai mult decât este recomandat. Lentilele zilnice sunt netede și subțiri, prin urmare structura lor este fragilă și mai puțin durabilă. Lentilele bi-săptămânale sunt puțin mai groase, iar lentilele lunare sunt cele mai groase, pentru că ele sunt purtate cel mai mult timp.

Toate lentilele de contact moi sunt concepute pentru a permite trecerea unei cantități sănătoase de oxigen către cornee, dar atunci când lentila își depășește durata de viață, căile încorporate care permit oxigenului să treacă, încep să se descompună. Pe scurt, atunci când folosești lentilele mai mult timp, acestea se uzează, mai exact rezistența la depuneri și permeabilitatea la oxigen scade considerabil. Posibilele consecințe pot fi:

Nepotrivirea lentilelor

Cunoști senzația unei perechi de lentile de contact proaspete și curate? Este de neegalat! Acest lucru se datorează faptului că lentilele fabricate în prezent îți oferă foarte mult confort și chiar uiți că le porți. De asemenea, când sunt purtate peste limită, acestea pot deveni distorsionate. Lentilele distorsionate vor fi inconfortabile de purtat și pot duce rapid la ochi iritați și dureroși.

Ruperea lentilelor

Lentilele se pot rupe, chiar și dacă sunt respectați toți pașii de manevrare a acestora. Cu toate acestea, pe măsură ce durata de purtare a acestora se prelungește, ele se pot rupe mult mai ușor. Dacă o lentilă ți se rupe în mână, te confrunți cu un ușor inconvenient, dar dacă îți lăcrimează ochiul de la ea, atunci există o problemă. În această situație, vizitează cât mai repede optometristul sau medicul oftalmolog pentru a preveni disconfortul și o eventuală infecție.

Lipsa oxigenului

Pentru a menține sănătatea ochilor, retina, corneea și alte părți ale acestora trebuie să primească oxigen suficient. Permeabilitatea la oxigen a fiecărui tip de lentilă scade constant în timp, iar atunci când timpul de purtare prescris a fost depășit, structurile microscopice din lentilă care transportă oxigenul încep să se descompună și nu pot furniza un flux adecvat. Acest lucru duce la ochi roșii, iritați, senzație de arsură și, posibil, complicații grave pe termen lung.

Lentile murdare

Murdăria și alți contaminanți sunt denumiți depuneri. Din păcate, depunerile încep să se formeze pe lentile de îndată ce sunt scoase pentru prima dată din ambalajul lor steril. Curățarea corectă a lentilelor este esențială, dar nu există o soluție de curățare care să aibă capacitatea de a îndepărta depunerile în proporție de 100%. Când încep să se formeze depunerile pe lentile, vederea poate deveni încețoșată și, în cele din urmă, lentilele murdare pot deveni toxice și pot duce la disconfort și infecții grave.

Informații finale

Mulți purtători de lentile de contact ignoră recomandarea privind durata de purtare a lentilelor, mai mult decât perioada prescrisă, fie intenționat, fie accidental. Deși consecințele purtării lentilelor mai vechi, s-ar putea să nu te afecteze imediat, este important să reții că pe termen lung vederea ta poate fi afectată. Pe scurt, sfaturile noastre și ale specialiștilor, sunt următoarele:
- nu purta lentilele de contact mai mult decât este prescris. Înlocuiește lentilele lunare după o lună și lentilele zilnice după o zi!
- nu purta lentilele timp de 24 ore sau în timpul somnului. Doar lentilele speciale pentru purtare continuă/ port extins permit acest lucru și, chiar și atunci, doar dacă medicul oftalmolog sau optometristul îți confirmă că purtarea continuă este potrivită pentru tine.
- nu purta lentilele de contact după data de expirare. Lentilele expirate nu mai respectă standardele de calitate necesare și sunt aproape întotdeauna distorsionate.

Astfel, nu vă expuneți unor riscuri inutile încercând să prelungiți durata de viată a lentilelor și ține minte că sănătatea ochilor tăi este cea mai importantă. Urmează mereu pașii de igienizare corespunzători și respectă perioada de purtare a lentilelor.

Comentarii

Aveți întrebări?