Proprietățile lentilelor de contact

Citește mai multe despre proprietățile și caracteristicile lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt de mai multe tipuri și au proprietăți diferite. În acest ghid vei regăsi cele mai comune caracteristici ale lentilelor și diferențele dintre acestea. Astfel, vei reuși să îți dai seama care sunt caracteristicile importante atunci când vei plasa o comandă. Desigur, dacă mai ai întrebări, nu ezita să contactezi un optometrist sau un medic oftalmolog. Doar un specialist poate determina exact ce lentile sunt potrivite pentru tine.

Material lentile: hidrogel versus silicon-hidrogel

Hidrogelul este un material hidrofil creat artificial. Este cel mai vechi material folosit pentru lentilele moi și, de cele mai multe ori, este mai ieftin decât hidrogelul de silicon. Acest material conține o cantitate mare de apă și, prin urmare, este bio-compatibil. Hidrogelul nu este un material foarte respirabil, astfel încât oxigenul nu poate pătrunde ușor prin el. Moleculele de oxigen sunt transportate prin hidrogel, prin procesul de difuzie. Prin urmare, lentilele cu hidrogel sunt foarte confortabile și bine tolerate, mai ales de către cei cu cu ochii sensibili.

Hidrogelul de silicon este cel mai nou material în producția de lentile de contact. Componenta de hidrogel ajută la asigurarea unui conținut decent de apă, iar siliconul asigură o permeabilitate foarte mare a oxigenului. Acest material a fost dezvoltat mult mai târziu decât hidrogelul și tinde să fie puțin mai scump. Deși majoritatea lentilelor actuale din silicon-hidrogel au un conținut foarte bun de apă, acest material este cunoscut pentru faptul că care mult mai puțină apă decât lentilele cu hidrogel, fiind astfel mai predispuse la depuneri și uscare. Pe de altă parte, transferul de oxigen este mult mai mare, ceea ce ajută la reducerea simptomelor legate de hipoxie. Deoarece lentilele din silicon-hidrogel au o permeabilitate mare la oxigen, unele tipuri de lentile sunt aprobate și pentru purtare continuă.

Când vine vorba despre alegerea celui mai bun tip, în prezent hidrogelul de silicon dispune de o tehnologie mult mai avansată decât hidrogelul. Cu toate acestea, lentilele cu hidrogel sunt încă preferate de mulți utilizatori și tind să fie mai potrivite pentru unele persoane. Mai ales când vine vorba de lentile cu un program de înlocuire mai scurt, hidrogelul este încă foarte popular. În final, totul depinde de nevoile ochilor tăi.

CUMPĂRĂ LENTILE CU HIDROGEL CUMPĂRĂ LENTILE CU SILICON-HIDROGEL

Importanța oxigenului și a apei

În ceea ce privește lentilele de contact, atât oxigenul, cât și apa joacă un rol enorm în sănătatea ochilor tăi. Un conținut ridicat de apă, asigură faptul că lentilele se vor simți confortabile, hidratate și naturale. O permeabilitate ridicată a oxigenului, va asigura corneei mult oxigen de care ai nevoie pentru a-ți menține ochii cât mai sănătoși. Dacă trebuie să alegi între multă apă sau mult oxigen - ceea ce ne retrimite la alegerea între hidrogel sau silicon-hidrogel - chiar nu există un răspuns corect. Totul depinde de nevoile tale și de ochii tăi. Unele persoanele sunt capabile să tolereze perfect lentilele cu oxigen mai scăzut, care au mai multă apă, în timp ce alte persoane ar trebui să opteze pentru lentile cu oxigen mai mult. Toate aceste situații se vor lămuri atunci când vei discuta cu medicul oftalmolog sau cu optometristul tău.

Lentile cu purtare continuă sau prelungită

Lentilele de contact cu purtare continuă sau prelungită sunt ideale pentru purtătorii care doresc să se bucure pe deplin de confortul lentilelor, fără a le îndepărta peste noapte. Aceste lentile sunt fabricate din materiale revoluționare de silicon-hidrogel, care asigură o permeabilitate la oxigen de șase ori mai mare decât lentilele tradiționale. Acest lucru face ca lentilele să fie potrivite pentru purtarea peste noapte. Cu toate acestea, utilizatorii trebuie să consulte mereu un oftalmolog sau optometrist înainte de a începe acest tip de regim de purtare, pentru a evita riscurile și complicațiile asupra sănătății. Această metodă de purtare a lentilelor nu este potrivită pentru toate persoanele.

Tipuri de corectare a vederii

Lentilele au fost concepute pentru a corecta multe probleme de vedere. Fiecare problemă necesită un anumit tip de lentilă. Mai jos, putem vedea principalele lentile de contact și ceea ce le diferențiază.

Lentile sferice vs asferice

Lentilele de contact sferice sunt lentile de contact care oferă corecție de bază. Ele au aceeași dioptrie pe toată partea optică a acesteia, pentru a corecta miopia sau hipermetropia. Acest tip de lentilă îți va oferi o corecție stabilă. Toate brandurile de lentile sferice sunt disponibile într-o gamă largă de dioptrii pozitive și negative. În categoria lentilelor sferice, există o distincție suplimentară între lentilele sferice și cele asferice. Lentilele sferice sunt cele mai standard și oferă o corecție normală a vederii. Cu toate acestea, forma lor sferică a suprafeței exterioare nu refractă întotdeauna în mod corespunzător toate razele de lumină. Asta înseamnă că pot apărea ușoare distorsiuni sau aberații vizuale de-a lungul marginii lentilei. Lentilele asferice au o suprafață exterioară care se aplatizează și își schimbă forma de-a lungul marginilor. Această formă este capabilă să corecteze formele scăzute de astigmatism. Deși lentilele sferice funcționează în continuare foarte bine, lentilele asferice tind să funcționeze mereu mai bine, mai ales în condiții de lumină scăzută.

Lentilele torice

Lentilele de contact torice sunt destinate corectării astigmatismului. Astigmatismul este o afecțiune comună creată de o curbură neregulată a corneei. Acest lucru poate fi corectat cu ajutorul lentilelor de contact asferice sau torice. Pe lângă putere, curba de bază și diametru, lentilele torice au și o axă (AX) și putere cilindrică (CYL) ca parametri speciali necesari pentru corectarea astigmatismului. Aceste valori trebuie să fie completate cu atenție atunci când comanzi lentilele. Dacă întâmpini probleme în găsirea valorilor exacte, consultă medicul oftalmolog sau optometristul înainte de a plasa orice comandă.

Lentilele multifocale

Lentilele de contact multifocale (numite și lentile de contact bifocale sau varifocale) sunt destinate corectării prezbiopiei, cauzată de pierderea elasticității cristalinului din ochi și care apare adesea la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani. Acestea sunt comparabile cu ochelarii cu lentile bifocale sau progresive, deoarece au mai multe puncte focale. Lentilele multifocale permit o vedere clară la toate distanțele și posibilitatea de a vedea confortabil fără ochelari. Lentilele multifocale pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea unor probleme legate de sănătate, cum ar fi durerile de cap, amețelile sau oboseala oculară. Acestea sunt adesea caracterizate de o valoare suplimentară ADD, denumită și adiție.

Program de înlocuire

Lentilele de contact au întotdeauna un anumit program de înlocuire, cel mai frecvent fiind zilnic, bisăptămânal sau lunar. Un program de înlocuire indică cât timp poți purta efectiv o lentilă. O lentilă zilnică poate fi purtată doar o zi, una bisăptămânală timp de 14 zile, iar una lunară timp de 30 de zile. Lentilele zilnice de unică folosință, lentilele bisăptămânale și lentilele lunare nu sunt concepute pentru a rezista mai mult decât perioada de purtare specificată. Și, dacă lentilele nu sunt proiectate în mod specific pentru o purtare prelungită sau continuă, nu trebuie să dormi niciodată cu ele!

Proprietăți suplimentare ale lentilelor

Unele lentile ar putea avea chiar caracteristici și funcții suplimentare. Toate aceste caracteristici au fost dezvoltate pentru a îmbunătăți lentilele de contact și pentru a le face mai convenabile, mai confortabile și mai actuale. Cu toate acestea, este posibil ca unele dintre acestea să nu fie potrivite pentru tine. Așadar, asigură-te că întotdeauna obții mai întâi lentile de probă de la optometristul sau medicul tău oftalmolog.

Filtru UV

Lentilele de contact pot conține un filtru UV. Acest filtru te va ajuta la blocarea anumitor raze UV (ultraviolete) dăunătoare și îți va proteja ochii de soare, însă doar pe suprafața pe care lentila o acoperă, și anume, corneea. Astfel, trebuie să ții întotdeauna cont de faptul că o lentilă de contact nu acoperă ochiul complet. Pentru a-ți proteja corect și complet ochii de soare, vei avea nevoie de o pereche de ochelari de soare de calitate. Lentilele cu filtru UV sunt o modalitate excelentă de a-ți proteja și mai mult vederea, dar nu pot înlocui niciodată ochelarii de soare atunci când vine vorba de protecție totală.

Ușor de manevrat

Lentilele de contact transparente nu sunt întotdeauna ușor de văzut sau de manevrat. Pentru a le face mai vizibile, unii producători au adăugat lentilelor lor o ușoară nuanță foarte deschisă, și adesea, albastră. Acest lucru te va ajuta să le reperezi cu ușurință în blisterele sau în husele lor și te va ajuta să le vezi corect în timpul aplicării sau al curățării. Această nuanță nu este în niciun caz menită să îți schimbe culoarea ochilor și este foarte puțin vizibilă, spre deloc, în timp ce porți lentilele. Este pur și simplu menită să îți facă viața mai ușoară atunci când manevrezi lentilele.

Indicatori pentru orientarea corectă a lentilei

Poate fi dificil - atunci când aplici lentilele - să observi dacă lentila este sau nu pe dos. Purtarea unei lentile pe dos poate produce iritații și vedere încețoșată, ceea ce înseamnă că va trebui să o îndepărtezi și să reiei tot procesul aplicării de la început. Repetarea procesului poate duce cu ușurință și la ochi roșii și iritați. Așadar, unii producători au conceput o soluție: un indicator pentru partea din spate a lentilei. Acestea sunt numere sau litere minuscule gravate lângă marginea lentilelor, care îți vor arăta dacă lentila este sau nu pe dos. Dacă inscripția se citește corect, ai făcut totul bine..dacă nu, atunci lentila trebuie să fie întoarsă înainte de aplicare.

Hialuronatul de sodiu

Hialuronatul de sodiu (sau acidul hialuronic) este o componentă naturală a organismelor vii. Se găsește în fluidele corporale, în cartilaje, în piele, în corpul vitros și, în cazul bebelușilor, în cordonul ombilical. Deoarece este natural pentru corpul uman, lentilele îmbogățite cu acest material sunt bine adaptate și confortabile la purtare. Industria de îngrijire a lentilelor de contact utilizează hialuronatul de sodiu ca agent lubrifiant în picăturile pentru ochi și în soluțiile pentru lentile de contact. Datorită proprietăților sale, este excelent pentru a furniza ochilor și lentilelor de contact umiditatea necesară pentru a evita orice iritație. De asemenea, hialuronatul de sodiu promovează regenerarea celulelor oculare.

Comentarii

Aveți întrebări?