Cum ne afectează vârsta calitatea vederii?

Majoritatea oamenilor ar cataloga vederea ca fiind cel mai important simț datorită faptului că procesăm până la 80% din lumea ce ne înconjoară prin intermediul văzului. Schimbările resimțite, în ceea ce privește vederea, sunt un process natural odată cu înaintarea în vârstă , iar nevoile și problemele vizuale variază în funcție de vârstă și stilul de viață. Așadar este cristic să ne protejâm văzul și să fim conștienți de aceste schimbări ce apar pe parcursul vieții.

Deși nu putem preveni condițiile ereditare, unele dintre problemele ocular complicate pot fi prevenite timpuriu. Cele mai bune strategii sunt o dietă sănătoasă și lipsa fumatului dintre obiceiurile noastre.. Deci, ce altceva trebuie să cunoaștem despre sănătate oculară și înaintarea în vârstă?

Schimbarea vederii în copilărie

Copiii pot dezvolta probleme la nivel vizual la o vârstă foarte fragedă, dar neavând posibilitatea de a comunica aceste lucruri, părinții sunt cei care trebuie să aibă grijă de sănătatea și dezvoltarea lor. Dintre cele mai comune afecțiuni de vedere ce pot apărea și dezvolta în copilăria timpurie putem enumera:

• Miopia, din care rezultă dificultăți în a focusa clar obiectele aflate la distanță.
• Hipermetropia, din care rezultă dificultăți în a citi și a focusa clar obiectele aflate în apropiere.
• „Ochiul leneș” (ambliopia), din care rezultă ochii încrucișați sau nealineați, care poate apărea cel mai adesea în copilărie.Poate fi corectat dacă este depistat devreme.

Vederea copilului tău poate avea un impact profund asupra comportamentului său și a capacității de concentrare. Astfel vederea capătă un rol critic în succesul educației timpurii. Deși multe dintre școli efectuează teste de vedere, este important ca examenele vizuale să se desfășoare cu regularitate pentru copilul tău. și să fie făcute de un specialist.

Tinerii adulți: Tehnologia și problemele de vedere

Este important să continuăm obiceiurile sănătoase pe parcursul școlii și a adolescenței. O dietă bogată în vitamine benefice pentru ochi pot ajuta la menținerea unui văz foarte bun pe măsură ce ne maturizăm. O serie de exerciții și limitarea timpului petrecut în fața ecraului pot menține ochii în formă.. Vederea deficientă afectează persoanele tinere în ceea ce privește studiul individual, performanța la clasă, dar și practicarea sportului și a altor activități. Poate părea ca o provocare să limitezi timpul petrecut de copilul tău în fața dispozitivelor mobile, dar această expunere limitată oferă odihna necesară ochilor tineri pentru a se dezvolta complet. Pentru activitățile sportive, mulți dintre tineri aleg să folosească lentile de contact de unică folosință pentru a nu fi nevoiți să aibă grija întreținerii și curățării lor.

Schimbările petrecute la adulți și la cei de vârstă mijlocie

Expunerea îndelungată la dispozitivele mobile și lucrul îndelungat contribuie la oboseala ochilor și la sindromul de ochi uscat. Crează-ți un obicei din a-ți odihni ochii în timpul zile tale de lucru pentru a preveni această oboseală. Experții sugerează utilizarea regulii 20–20–20 : la fiecare 20 de miute, mută-ți vederea de la calculator și focusează un obiect aflat la 20 de pași distanță (6 metri) pentru aproxiamtiv 20 de secunde. O altă îngrijorare este apariția prezbiopiei, o afecțiune determinată de înaintarea în vârstă, care cauzează pierderea flexibilității ochiului. Astfel rezultă incapacitatea de a focusa obiecte aflate în apropiere și dificultate resimțită în tranziția de la distantă la aproape la ce de depărtare. Prezbiopia nu este același lucru cu hipermetropiaîtrucât apare în jurul vârstei de 40 de ani și poate fi de obicei corectată cu ajutorul lentilelor multifocale. Asigură-te că te programezi la un consult de specialitate în fiecare an , mai ales dacă observi orice fel de schimbări la vederea pe timpul nopții, perceprea adâncimii sau în timp ce conduci.

Deprecierea vedereii la vârste înaintate

Odată cu înaintarea în vârstă apar o nouă varietate de afecțiuni de vedere. Cataracta și glaucomul nu sunt afecțiuni dureroase de obicei, însă ele afectează calitatea vederii. .

• Cataracta cauzează vedere încețoșată din cauza pierederii transparenței retinei. Aceasta trebuie, de regulă, operate.
• Glaucomul este rezultatul unei acumulări de presiune în globul ocular, care provoacă leziuni ale nervului optic.Poate fi tratat cu picături de ochi sau, în unele cazuri, prin operație.
• Age-related macular degeneration and low vision (AMD) affects central, not peripheral vision.
Debutul menopauei la femei poate cauza sindromul de ochi uscat, iar terapia pe bază de hormone poate agrava situația de cele mai multe ori. Consultați medicul în cazul în care vă confruntați cu uscăciune oculară sau ochi iritați, cauzate de menopauză sau medicația asociată..

Ochii noștri sunt cea mai prețioasă resursă. Deși nu putem preveni cauzele ereditare sau cele legate de înaintarea în vârstă, putem face tot ce ne stă în putință pe parcursul vieții pentru a conserva și întreține o vedere de calitate. . Putem începe printr-un stil de viață sănătos și echilibrat și consultații de specialitate.

Blog: Comments

Comments form: Reply to # - Anulează